MANUSKRIP

 

PANDUAN PENGHANTARAN MANUSKRIP KE ALAF 21

 

Anda yang berminat untuk menghantar karya perlu mengikut panduan yang disediakan oleh Alaf 21 seperti berikut :  

 

 1. Tebal manuskrip antara 300-450 saiz A4. Jaraknya 1.5 spacing.
 2. Saiz font 12 dan gunakan font ITC Clearface atau Times new roman.
 3. Panel penilai akan menilai setiap manuskrip dalam masa 3-4 bulan.
 4. Setiap karya akan dinilai dari aspek tema, plot, bahasa, kronologi cerita, moral, keistimewaan  (tidak stereotaip dengan cerita-cerita yang pernah dibaca/ada identiti sendiri), falsafah, teknik penceritaan dan mood cerita.
 5. Jika kualiti cerita tidak memenuhi kriteria pemilihan, manuskrip tersebut akan dikembalikan. Biasanya dengan pos berdaftar atau pos ekspres.
 6. Sekiranya panel penilai berpendapat manuskrip tersebut sesuai untuk diterbitkan, penulis akan dimaklumkan tentang perubahan/pemantapan yang perlu dilakukan. Kebiasaannya penulis dikehendaki melakukan penambahan/ pindaan bagi memastikan kemantapan cerita (tertakluk kepada perbincangan).
 7. Elakkan cerita bertemakan kahwin paksa, kahwin yang diaturkan oleh  keluarga, kahwin kerana berkhalwat dan orang ketiga kerana cerita sebegini telah banyak berada di pasaran dan dapat dijangka apakah kesudahannya.
 8. Cuba fikirkan jalan cerita yang menarik, ada unsur saspens/ tanda tanya, ada identiti sendiri serta lonjakan emosi yang boleh menarik pembaca untuk terus membaca. Yang pasti, elakkan persamaan jalan cerita dengan novel lain yang pernah anda baca.
 9. Manusrip berbentuk cinta Islamik turut digalakkan.
 10. Anda perlu menghantar keseluruhan manuskrip dan bukannya sekadar lima bab sahaja semata-mata untuk mendapatkan komen.
 11. Emelkan manuskrip ke  : norsuraya@karangkraf.com, aizat.farhan@karangkraf.com, hayyei.ghazali@karangkraf.com

Anda juga boleh memuatnaik karya di portal ILHAM KARANGKRAF, iaitu sebuah portal penulisan online yang memberi peluang khususnya kepada penulis baru untuk menyembangkan bakat penulisan di samping melihat sendiri maklum balas pembaca terhadap karya anda.

 

CARA PENDAFTARAN KARYA DI ILHAM KARANGKRAF
Anda juga boleh memuatnaik karya di portal ILHAM KARANGKRAF, iaitu sebuah portal penulisan online yang memberi peluang khususnya kepada penulis baru untuk menyembangkan bakat penulisan di samping melihat sendiri maklum balas pembaca terhadap karya anda.

 1. Layari Portal Ilham Karangkraf
 • Klik pada Sertai Ilham -> Daftar Ilham
 • Cipta username yang unik dan isikan di ruang yang disediakan.
 • Cipta password dan isikan di ruang yang disediakan.
 • Isikan ruang e-mail dengan betul. Anda perlu mengesahkan e-mail dengan klik pada link yang akan dihantar melalui e-mail.

 

LANGKAH MUATNAIK MANUSKRIP

 1. Pastikan manuskrip telah siap dan sedia.
 2. Pilih kategori ilham dan genre.
 3. Taipkan tajuk dan Copy & Paste manuskrip di tempat yang disediakan.
 4. Save manuskrip anda, namun manuskrip anda masih belum dipaparkan kepada umum.
 5. Untuk paparkan manuskrip anda, klik "Edit" (page Hasil Ilham Saya) dan click button "Terbit".

 

 

 

 

SENARAI BUKU